Leipzig Colloquium on the Foundations of the Market Order

Sommersemester 2019, Leipzig

Auch in diesem Sommersemester unterstützt die ASM das "Leipzig Colloquium on the Foundations of the Market Order“. Das Kolloquium ist ein wissenschaftliches Forum für die Prinzipien der Marktwirtschaft in einer offenen Gesellschaft.

Website Leipzig Colloqium

Programm Sommersemester 2019

Weitere Partner: Research Academy Leipzig

AGORA 2019

28. Juli bis 3. August 2019, Hotel & Restaurant Jägerheim Ützdorf am Liepnitzsee, Wandlitz

AGORA ist eine Sommerakademie für wache junge Menschen, die Interesse an aktuellen wie an grundsätzlichen Fragen haben. Mit Vorträgen, vertiefenden Gesprächen und Diskussionen erhalten die Teilnehmer einen ersten Zugang zu den großen Fragen, die auch Professoren und Politiker, Journalisten und Unternehmer umtreiben.

AGORA wird in Zusammenarbeit mit der Aktionsgemeinschaft Soziale Marktwirtschaft e.V. und NOUS - Netzwerk für Ordnungsökonomik und Sozialphilosophie e.V. realisiert.

Weitere Informationen auf der Website AGORA

3rd Meeting · Conference on contextual approaches to economics
in Cooperation with IW Köln, Hanns Martin Schleyer Stiftung and Heinz Nixdorf-Stiftung

September 11th/12th, 2019, Siegen University

The main aim of the conference is to promote fruitful exchange between academics working on contextual approaches to economics. We would like to facilitate serious intellectual exchange about the viability of contextual approaches to the topics usually covered by mainstream economics. The goal is to create a permanent network of intellectuals interested in contextual approaches to social science and to strengthen cooperation between diverse ways of doing economics. You are not only encouraged to debate issues of heterodoxy in the practice of economics, but also about "best practices" for implementing it in one's own research agenda and teaching.

Seite Initiative Kontextuale Ökonomik

Lehrerfortbildung 2019: Markt und Wettbewerb

19. September 2019, Campus Unteres Schloss, Universität Siegen

Website Zöbis

„Globalizing the Social Market Economy: A Promise of Prosperity in Peace?“
On the Occasion of Ten Years Global Ethic Manifesto

in Cooperation with Weltethos-Institut

October 4th, 2019, Universität Tübingen

Marking the 10th anniversary of the Manifesto for a Global Economic Ethic, our Event re-opens a public discourse started by Hans Küng on scaling the German model of the Social Market Economy not only to a European, but to a global level.

A true humane liberalism – Deirdre N. McCloskey’s humanistic economics as the basis for a political economy of free people
in Cooperation with Walter Eucken Institut and Universität Siegen

November 4th/5th, 2019, Freiburg im Breisgau

The goal of the conference is to discuss Deirdre McCloskey'ss various works and creative periods and show that they ultimately intertwine in her comprehensive vision for a functioning economic science – Humanomics – but also in her coneption of a "humane liberalism" as an ideal image of a free and well-ordered society.

Öffentlicher Vortrag von Deirdre N. McCloskey
in Kooperation mit dem Weltethos-Institut